Lees hier voor meer informatie over het degorgeren (disgorgement) van champagne
Bron foto: wineterroirs.com
Nadat de flessen de laatste paar percentages alcohol heeft geproduceerd en de bubbels (Carbonation) zijn ontstaan uit de gisting. Ze zullen een bijproduct creëren dat de gist is. Terwijl de gist zich in de flessen vormt, worden ze op een speciale manier rondgedraaid, genaamd 'riddling' (Klik voor meer informatie). Nadat de flessen in de juiste positie zijn gezet, zal alle gist boven op de fles zijn die nu naar beneden draait. Om alle gist eruit te krijgen, wordt de bovenkant van de fles bevroren. Nadat de gist is ingevroren wordt de fles met de hand vastgehouden zoals op de foto hier. De degorgement is een snelle beweging die veel taken in één beweging is. Allereerst moet je de fles snel draaien terwijl je de dop van de fles verwijdert met een "Disgorging Key", het gereedschap dat je in de rechterhand op deze foto ziet. Wanneer je deze beweging op de perfecte manier doet, zal alle gist eruit schieten en houd je het pure product over. Na het degorgeren krijgen de flessen doorgaans een 'Dosering' (Klik hier voor meer informatie) voordat ze weer in de kelders worden gezet om verder te rijpen.
Proost // Met vriendelijke groeten - Champagne-seizoen