Welke druiven worden gebruikt voor champagne

Lees hier welke druiven voor Champagne worden gebruikt:

Welke druiven gebruikt u voor champagne?

Er zijn 3 hoofddruiven die gebruikt worden voor Champagne, het is Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier. Voor elk merk is de mix anders en het kan ook afhangen van het soort champagne. Sommige soorten champagne kunnen slechts één druif gebruiken, bijvoorbeeld Blanc de Blancs, een champagne die is gemaakt van alleen Chardonnay-druiven, wat een witte druif is. Daarom heet het ook Blanc de Blancs. Blanc betekent wit, dus in wezen betekent het wit van blanken. Dat is logisch want de Champagne is "wit" en is gemaakt van witte druiven.

Er zijn ook andere minder bekende druiven in de Champagne. Er zijn in totaal 7 druiven, de namen zijn: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier, Arbane.

Chardonnay

Chardonnay is een witte druif die gebruikt wordt om witte wijn te maken die ook gebruikt wordt voor Champagne. Uiteraard moet de druif afkomstig zijn uit de Champagnestreek in Frankrijk om gekwalificeerd te zijn voor gebruik in Champagne. Deze druif is de derde meest aangeplante druif, maar het is de minst aangeplante druivensoort in de Champagne, met in totaal iets meer dan 25.000 hectare. In feite maken op Chardonnay gebaseerde champagnes minder dan 5% uit van alle champagne. Chardonnay heeft een verbazingwekkend vermogen om veel verschillende weersomstandigheden te weerstaan, wat nodig is omdat het klimaat in Noord-Frankrijk koude seizoenen kan hebben. Deze druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft een mooie groene schil en laat wat van de puurste witte wijn achter met tonen van: meloen, peer, appel en perzik.

Wordt gebruikt voor: Blanc de Blancs, Rosé Champagne en wordt ook gebruikt in alle zoetniveausss van Champagne.

Wordt NIET gebruikt voor: Noir de Noirs, Blanc de Noirs.

Pinot Noir

Deze druif is zeer bekend bij het maken van champagne en ook in veel andere wijnen, maar dat is wanneer het wordt gebruikt voor rode wijn omdat het een rode druif is. In Champagne zijn er meer dan 32.000 hectare aan Pinot Noir-producerende druivenvelden.

Wordt gebruikt voor: Blanc de Noirs, Noir de Noirs en ook gebruikt in alle zoetniveaus van Champagne.

Wordt NIET gebruikt voor: Blanc de Blancs

Pinot Meunier

Deze druif staat van oudsher bekend als een blendingdruif om Chardonnay en Pinot Noir te mengen. In de afgelopen jaren is Pinot Meunier in populariteit gestegen en wordt nu meer op zichzelf gezien met 100% Meunier-champagnes die meer dan ooit tevoren worden geproduceerd. Pinot meunier is een rode druif en thier zijn ongeveer 26.000 hectare Pinot Meunier in Champagne, waardoor het de op één na meest gebruikte druif is, net iets meer dan Chardonnay.

Wordt gebruikt voor: Blanc de Noirs, Noir de Noirs en ook gebruikt in alle zoetniveaus van Champagne.

Wordt NIET gebruikt voor: Blanc de Blancs

 

Klik hier voor meer informatie over

Waar wordt champagne verbouwd?

Wat zijn de verschillende kwaliteiten in Champagne?

 

Blader hier door onze Champagne-producten:

Klik hier om onze selectie champagneproducten te bekijken.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen