Hoe champagne te maken?

Lees hier als je wilt leren hoe je champagne maakt. 

Welke druiven gebruikt u voor champagne?

Er zijn 3 hoofddruiven die gebruikt worden voor Champagne, het is Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier. Voor elk merk is de mix anders en het kan ook afhangen van het soort champagne. Sommige soorten champagne kunnen slechts één druif gebruiken, bijvoorbeeld Blanc de Blancs, een champagne die is gemaakt van alleen Chardonnay-druiven, wat een witte druif is. Daarom heet het ook Blanc de Blancs. Blanc betekent wit, dus in wezen betekent het wit van blanken. Dat is logisch, want de champagne is "wit" en is gemaakt van witte druiven, zoals de druiven op de foto hierboven.

Chardonnay

Chardonnay is een witte druif die gebruikt wordt om witte wijn te maken die ook gebruikt wordt voor Champagne. Uiteraard moet de druif afkomstig zijn uit de Champagnestreek in Frankrijk om gekwalificeerd te zijn voor gebruik in Champagne. Deze druif is de derde meest aangeplante druif, maar het is de minst aangeplante druivensoort in de Champagne, met in totaal iets meer dan 25.000 hectare. In feite maken op Chardonnay gebaseerde champagnes minder dan 5% uit van alle champagne. Chardonnay heeft een verbazingwekkend vermogen om veel verschillende weersomstandigheden te weerstaan, wat nodig is omdat het klimaat in Noord-Frankrijk koude seizoenen kan hebben. Deze druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft een mooie groene schil en laat wat van de puurste witte wijn achter met tonen van: meloen, peer, appel en perzik.

Wordt gebruikt voor: Blanc de Blancs, Rosé Champagne en wordt ook gebruikt in alle zoetniveausss van Champagne.

Wordt NIET gebruikt voor: Noir de Noirs, Blanc de Noirs.

Pinot Noir

Deze druif is zeer bekend bij het maken van champagne en ook in veel andere wijnen, maar dat is wanneer het wordt gebruikt voor rode wijn omdat het een rode druif is. In Champagne zijn er meer dan 32.000 hectare aan Pinot Noir-producerende druivenvelden.

Wordt gebruikt voor: Blanc de Noirs, Noir de Noirs en ook gebruikt in alle zoetniveaus van Champagne.

Wordt NIET gebruikt voor: Blanc de Blancs

Pinot Meunier

Deze druif staat van oudsher bekend als een blendingdruif om Chardonnay en Pinot Noir te mengen. In de afgelopen jaren is Pinot Meunier in populariteit gestegen en wordt nu meer op zichzelf gezien met 100% Meunier-champagnes die meer dan ooit tevoren worden geproduceerd. Pinot meunier is een rode druif en er zijn ongeveer 26.000 hectare Pinot Meunier in de Champagne, wat het de op één na meest gebruikte druif maakt, net iets meer dan Chardonnay.

Wordt gebruikt voor: Blanc de Noirs, Noir de Noirs en ook gebruikt in alle zoetniveaus van Champagne.

Wordt NIET gebruikt voor: Blanc de Blancs

Methode Champenoise

Dit is de originele methode om champagne te maken en het is de enige manier waarop u mousserende wijn mag maken als u wilt dat deze als "Champagne" wordt bestempeld. De "Methode Champenoise" (de Champagne-methode) staat over de hele wereld bekend als de methode om de beste kwaliteit mousserende wijn te maken, en kwaliteit kost tijd. Dit betekent ook dat dit de meest middelen- en tijdrovende methode is. Het meeste werk met champagne moet met de hand worden gedaan, wat veel arbeiders vereist voor het plukken van druiven en het doorzeven van de flessen.

De Champagne methode bestaande uit 2 fermentaties.

(1)De eerste gisting vindt plaats direct na het persen van de druiven. De eerste gisting vindt plaats in grote tanks, hetzij in een stalen tank of in hout. De meest gebruikte methode zijn metalen tanks. Bij de eerste gisting wordt natuurlijke gist toegevoegd om alcohol te produceren die afkomstig is van de gist die de natuurlijke suiker van de druiven eet. Na en terwijl de eerste gisting plaatsvindt, wordt de wijn gemeten op smaak en potentie. Nadat ze dat in overweging hebben genomen, zullen ze de wijn mengen om de gewenste smaak en potentie te creëren.

(2)De tweede gisting vindt plaats op fles, hier wordt de wijn in een fles gedaan waar de laatste alcohol wordt gemaakt, en als de alcohol wordt gemaakt, komt er koolstofdioxide (CO2) vrij dat wordt opgesloten in de fles en dat zorgt voor de bubbels in de champagne Alle champagne moet minstens 15 maanden in de fles zitten voordat ze aan het publiek wordt vrijgegeven. Voor het vrijgeven van de flessen is het nu noodzakelijk om de gist uit de flessen te verwijderen, dat doet u door wiebelen en uitlekken van de fles. Naarmate de tijd verstrijkt, moeten de flessen worden gedraaid zodat de gist in de bovenkant van de fles eindigt, wanneer de gist in de bovenkant van de fles zit, zal deze worden bevroren en bijna uit de fles exploderen. Klik hier voor meer informatie over raadsels.

Als de gist op is, ruiken ze de champagne op eventuele gebreken, dan voegen ze een dosering (suiker) toe aan de champagne en doen dan een nieuwe kurk erin en plakken een etiket op de fles, en nu is het klaar om te drinken. Proost en vergeet niet om onze champagneaccessoires te bekijken:

https://champagne-season.com/collections/all 

.
Terug naar blog

Reactie plaatsen